Ik ga mijn leven veranderen…en jij gaat met me mee.

‘I’m going to change my life… and you’re coming with me’. Een week geleden klikte ik op de Youtube video van de 21-jarige Britse actrice Dottie James. En haar boodschap heeft me sindsdien niet meer losgelaten. De komende 365 dagen gaat Dottie haar leven veranderen en zal ze 100% inzet tonen bij alles wat ze doet. Door middel van een wekelijkse vlog laat ze zie hoe dat gaat.

Dottie vecht al ruim 930 dagen tegen depressie. Dat is omgerekend bijna drie jaar onrust, verdriet en onvrede. Wat een ellende als je nog zo jong bent… Je hoort op die leeftijd namelijk midden in het leven te staan en te genieten van alles wat op je pad komt.
Depressie overvalt je. Het neemt volledig de wind uit je zeilen en alle levenslust wordt in één teug uit je lijf gezogen.
Je kunt ’s ochtends je bed niet uit komen omdat je ’s nachts alleen maar ligt te malen, boodschappen doen voelt alsof je in je eentje de Mount Everest moet beklimmen en sociaal doen kan alleen maar als je je maximaal een uur voor de daadwerkelijke afspraak goed genoeg voelt om de deur uit te gaan.
Depressie is een bitch. En je moet van goeie huizen komen, wil je daar, met of zonder hulp, weer boven op komen.

Ik ben er echt even stil van. En vind haar het moedigste meisje dat ik in tijden ben ‘tegen gekomen’. Mijn hoofd begint meteen overuren te maken. Ik. Wil. Dit. Ook. Ik ben verre van depressief, zit momenteel zelfs prima in m’n vel, maar ik heb vorig jaar wél bijna tegen een burn out aangezeten. Dat is dan wel geen depressie, maar in de basis zitten gegarandeerd overeenkomsten. En precies daarom heeft deze video me geïnspireerd om mijn eigen leven en de patronen waar ik in vastgeroest zit eens goed onder de loep te nemen.

Dus daar gaat ie! Ik verander mijn leven. In 365 dagen. En ik neem jou met me mee. Ik heb namelijk geleerd dat je nooit te oud bent om te veranderen. En aangezien ik dit jaar 40 word en op bepaalde vlakken m’n shit nog steeds niet op orde heb, lijkt dit me een uitstekend moment om daar iets aan te doen.

Dottie deelt de veranderingen in haar leven op in in vier categorieën. Laten we dat als uitgangspunt nemen:
– The BIG To Do’s
– The WEEKLY To Do’s
– The DAILY To Do’s
– To Do TODAY – right now

Voor mij zijn de BIG To Do’s: groter wonen en/ of verhuizen, financieel gezonder worden, leren sparen, beter voor mijn lijf zorgen en lief zijn voor mezelf. Ik woon namelijk al zes jaar in een kippenhok van 15m2 en ik merk dat ik het he-le-maal zat ben. Als ik mijn financiën beter leer managen, heb ik ook meer ruimte in mijn budget en kán ik ook daadwerkelijk groter wonen. Als ik dan EINDELIJK geleerd heb geld over te houden in plaats van altijd te kort te komen, kan ik gaan sparen. Naast fysieke en financiele ruimte wil ik beter voor mijn lijf zorgen en lief zijn voor mezelf. Ik heb mijn lijf en geest de afgelopen jaren namelijk verwaarloosd en het is tijd om beide weer op de eerste plaats te zetten. Ik ben echter een perfectionist en er bestaat daarom een kans dat ik volledig doorsla in dit experiment. Lief zijn voor mezelf betekent dus ook op tijd mijn grenzen aangeven en mezelf er voor behoeden dat ik de lat niet idioot hoog leg. Alleen de bewustwording en het feit dat de wil er is om te veranderen is al een grote stap in de juiste richting.

Mijn Weekly To Do’s worden al iets makkelijker: elke week een blog schrijven over m’n voortgang. Ik zou voldoende inspiratie en voeding moeten hebben om mijn veranderingen bij te houden. Daarnaast wil ik minimaal 3x in de week kunnen blijven sporten. Ik zit al redelijk in dit ritme maar straks als het festival seizoen begint, wordt dit een stuk lastiger en zal ik mezelf de tijd moeten gunnen om fit en gezond te blijven. Als het even meezit zou ik graag minimaal twee keer in de week vegetarisch willen eten. Ik vind dat echt een opgave. Want ik hou van vlees. Heel. Veel. Vlees. Ik doe dit niet omdat ’t hip is, maar omdat ik oprecht geloof dat het beter voor mijn lichaam is, beter voor de aarde en uiteraard voor al het dierenleed in de wereld. Als laatste voeg ik toe: De-clutter my life. Ik ben een echte verzamelaar. Ik heb in elk hoekje en gaatje van mijn poppenhuis spullen staan. Als je klein woont leer je al om je ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken, maar ik heb in de afgelopen zes jaar toch weer flink wat spullen verzameld waarvan ik zeker de helft niet nodig heb.

Daily To Do’s: elke ochtend m’n bed opmaken, de afwas doen en m’n mini huis opgeruimd houden. Klinkt super simpel, maar dat is het voor mij totaal niet. Waarom deze drie? Opgeruimd huis = opgeruimd hoofd. Vierde To Do: dagelijks mediteren met Headspace. Ik doe dit nu wekelijks met vlagen, maar ik weet zeker dat ik er baat bij heb als ik hier elke ochtend de tijd voor neem. Al is het maar drie minuten. Als ik dan na mijn meditatie elke dag 25 buikspier oefeningen doe, zou ik in theorie aankomende zomer een soort van platte buik moeten hebben. Iets waar ik al jaren over droom. Daily To Do nummer vijf is: elke avond voor het slapen gaan een paar bladzijdes lezen. Vroeger verslond ik boeken bij de vleet. Nu val ik elke avond met Netflix in slaap.

Als laatste de To Do Today – right now is mama bellen en zeggen dat ik van haar hou. Ik doe dat namelijk te weinig. En dat terwijl ze zich al 39 lentes, elke dag zorgen om mij maakt. Voor ik haar bel probeer ik te mediteren, ontbijt ik met een eiwittenshake, spring ik in m’n sportkleren om een uurtje te ploeteren in de sportschool en als beloning eindig ik in de sauna. LIEVELINGS!!!

Wellicht lijken deze To Do’s allemaal vrij simpel. Er zullen genoeg mensen zijn die dit met twee vingers in hun neus doen en dit zelfs als de normaalste zaak van de wereld beschouwen. Voor mij is dit echt een flinke uitdaging. Vooral het vasthouden en de discipline opbrengen om het vol te houden. Ik ben namelijk super snel afgeleid en heb de spanningsboog van een kleuter. Rest mij alleen nog maar te zeggen: KLAAR VOOR DE START? AF!!

Socials
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *